Dogodki

Uvod v psihotravmatologijo

UVOD V PSIHOTRAVMATOLOGIJO – TRIDNEVNI SEMINAR

Seminar bo predvidoma 28., 29. in 30. avgusta 2020

Psihotravmatologija je kompleksna, ontegrativna, inter- in multidiciplinarna znanstvena disciplina, ki združuje znanje iz različnih področij.

Tekom seminarja bo predstavljeno:

– zgodovina psihotravmatologije,
– nevrobiologija travme,
– psihologija in kulturna antropologija travme – družbena travma,
– travma v otroštvu in v odraslosti,
– spolna zloraba in posledice,
– disociacija in disociativna motnja identitete,
– problematika otrok odvisnih staršev,
– strupeni odnosi,
– klinični aspekti travme,
– zdravljenje travmatskih stanj.

Seminar bo  potekel v maratonskem slogu, z dopoldanskimi predavanji, popoldanskimi delavnicami, projekcijami filmov, skupinskim delom, predstavitvami primerov.

Seminar bosta vodila: doc. dr. Robert Oravecz dr. med. spec., psihiater in psihoterapevt, ter Urška Križman, psihoanalitik otrok in odraslih. Pri izvedbi posameznih delavnic bodo sodelovali tudi drugi člani strokovnega tima ISPP.

Inštitut lahko ponudi udobno namestitev za 8-10 udeležencev seminarja.

Cena: 150 €, najmanj 8, največ 20 oseb (cena vključuje kosila, kavo,  prigrizke )

Seminar je v postopku verifikacije na  Socialni zbornici.

Skupinska psihoterapija

SKUPINSKA PSIHOTERAPIJA – delavnice

Prva delavnica bo potekala predvidoma od 2.10.- 4.10.2020.

Z jesenskim semestrom uvajamo cikel tridnevnih vikend delavnic za osebnostno rast.

Vodila jih bo Ksenija Širnik, mag. psihoterapevtske znanosti, sistemska družinska psihoterapevtka in supervizorka.

Delavnice so namenjene vsem, ki se srečujete z življenjskimi in osebnostnimi izzivi, ki jih je ob strokovnem vodenju in s podporo skupine mnogo lažje premagovati. Primerne so za vsakogar, ki se želi razvijati in prepoznati svoje notranje vzorce, ki ga pri tem morda ovirajo in je sposoben komunicirati v skupini.

Skupinska psihoterapija omogoča posamezniku poglobljeno prepoznavanje, razumevanje in spreminjanje miselnih, čustvenih in vedenjskih vzorcev. V postopnem vzpostavljanju odprtih, zaupnih odnosov znotraj skupine, ki predstavlja mikrokozmos zunanjega življenja, hkrati pa nudi varnost, oporo ter občutek pripadnosti, terapevt in člani skupine skupaj gradijo prostor, ki omogoča naslavljanje mnogih, včasih tudi izredno bolečih tem, in njihovo postopno razreševanje. Posledice so boljša samopodoba in večje samosprejemanje, vse bolj trden občutek lastne vrednosti, uspešnejša komunikacija in reševanje težav ter na splošno kvalitetnejše življenje.

Terapevtsko delo bo poleg govornih metod vsebovalo tudi različne druge kreativne tehnike, kot risanje, delo s telesom, uporabo lutk in drugih simbolnih predmetov, različne socialne vaje in podobno, vsakokrat prilagojeno dinamiki skupine in posameznih udeležencev.

V sproščujočem okolju našega Inštituta, kjer boste lahko tudi bivali, se boste lahko na nov način povezali s sabo in s soudeleženci in se napolnili s pozitivno energijo.

Delavnice bodo potekale enkrat na dva meseca, vsaka v obsegu 20 ur, delo pa bo potekalo v majhnih skupinah do 10 udeležencev.

Cena prve delavnice je 150 eur. Če boste na inštitutu tudi bivali, boste doplačali po 10 Eur na noč za prenočišče.

Integrativni psihosomatski model dela s travmo

TANJA MALJEVAC

Termin bo predvidoma 24.10.2020

Integrativni psihosomatski model dela s travmo

Travma se zasidra v naše celotno psihično polje in telo. V telesu njeni zapisi vztrajajo v stresnem odzivu, strukturi možganov, nefunkcionalnih nevronskih mrežah, karakternemu / telesnemu oklepu, drži, restrikcijahgibanja in izražanja ter se prelivajo v psihosomatiko.

Predstavila bom moj postopek integrativnega multimodalnega dela s travmo ter njegove različne faze. Z vajami in primeri bom ponazorila kako uporabiti delo s telesom za ozaveščanje nezavednih vsebin in travm iz pred verbalnega obdobja ter za discharge emocij. S ponovno povezavo s telesom in izgradnjo telesnega občutka sebe (body sense of self; embodied cognition) se spremenita tudi samozavedanje in samopodoba. Preoblikovanje telesnega oklepa, gibalnih vzorcev ter somatosenzorike spreminja psihološke vzorce ter vzpostavlja bolj funkcionalne nevronske mreže in povezave med neokorteksom in globljimi možganskimi strukturami. Zmehčano telo postane bolj prevodno za impulze, čustva, avtentični izraz ter lažje vzpostavlja telesni in psihični balans z nihanjem med poli (preteklost vs. prihodnost, stik s sabo vs. stik z zunanjim, struktura vs. dinamika, aktivacija (SŽS) vs. sproščanje (PŽS) itd.). Nihanje med poli je tudi eden od principov dela s travmo, ki klienta uči balansiranja, fleksibilnosti, mu širi izkustveni razpon ter pomaga pri integraciji ter premoščanju mehanizma splitinga itd. Poleg tega bomo pogledali pomen stabilizacije, normalizacije in uravnavanja živčevja preko odnosa, sprostitvenih tehnik in psihoedukacije (razumevanje delovanja telesa, psihosomatike, simptoma, nevrologije, epigenetike itd.).

Tanja Maljevac je psihodinamska psihoterapevtka (ECPP terapevt, učni terapevt, SFU, EDP, SDP diploma). Njeno prvo izobrazbo (krajinska arhitektura) in trenutno delo spenjanje ljubezni do ljudi in narave ter skrb za soustvarjanje boljšega jutri. Pri svojem delu integrira različne telesno orientirane prakse, tehnike za delo s travmo (EMDR, somatsko doživljanje, fascialna integracija, različne gibalne in plesne prakse, bioenegetics, energetska kineziologija, somatika …), sprostitvene tehnike in tehnike izražanja s kreativnimi mediji. Zaključila je 2. stopnjo EMDR izobraževanja za reprocesiranje travme. Veliko dela s klienti na področju psihosomatike, travme, izgorelosti, upravljanjem s stresom itd. Kot predavateljica dela s podjetji na področju stresa ter promocije zdravja na delovnem mestu, vodi psihološke priprave športnikov, komunikacijske delavnice ter predava o travmi in delu s telesom.

Cena je 80€;  najmanj 12 udeležencev